Du är här:

Vad händer om jag blir uppsagt under företagsrekonstruktion?

Under en företagsrekonstruktion kan bolaget behöva göra uppsägningar för att anpassa verksamheten till de ekonomiska förhållandena. För den som är anställd kan det skapa oro kring vad som gäller för lön och ersättning under uppsägningstiden. Här går vi igenom vad du som anställd ska tänka på om du blir uppsagd under en företagsrekonstruktion.

Lön under uppsägningstiden

Även under en rekonstruktion gäller vanliga arbetsrättsliga regler, både enligt lag och kollektivavtal. Om du fortsätter att arbeta under din uppsägningstid har du rätt till månadslön som vanligt. Företaget är skyldigt att betala ut din lön under uppsägningstiden, precis som om ingen rekonstruktion pågick. Det som kan påverkas är betalning av eventuell semesterskuld, då länsstyrelsen betalar delar av den genom den statliga lönegarantin. Semesterskuld som har tjänats in tidigare än vad lönegarantin omfattar, måste dock bevakas genom ett ackord. Det innebär att du bara kan få delvis ersättning för den semester som inte täcks av lönegarantin.

Arbetsbefriad under uppsägningstiden

Om du blir arbetsbefriad under uppsägningstiden, det vill säga att du inte behöver arbeta men ändå får lön, måste du omedelbart anmäla dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Detta steg är avgörande för att få del av lönegarantin. Det är viktigt att inte vänta tills din uppsägningstid löper ut utan att agera omgående. Lönegarantin täcker din uppsägningslön, men endast om du är registrerad som arbetssökande. Om du missar att anmäla dig kan du riskera att förlora delar av din lön.

Vad innebär lönegarantin?

Den statliga lönegarantin är ett skydd för anställda vid konkurs eller företagsrekonstruktion. Garantin innebär att du kan få ut lön och viss annan ersättning som din arbetsgivare är skyldig dig. Lönegarantin täcker dock inte obegränsat. Det finns ett maxtak som motsvarar fyra prisbasbelopp, vilket 2021 innebär 190 400 kr brutto. Fordringar som överstiger detta belopp kan komma att omfattas av ett ackord och därmed skrivas ner, vilket innebär att du bara får delvis ersättning för överskjutande belopp.

Semester och andra fordringar

Semesterskulder kan också påverkas av rekonstruktionen. Den del av din semesterskuld som omfattas av lönegarantin betalas ut av länsstyrelsen. Semesterskulder som inte täcks av lönegarantin kommer dock att behandlas i ett ackord och därmed minskas. Detta innebär att du kan förlora delar av din intjänade semesterersättning om företaget går igenom en rekonstruktion.

Sammanfattning

Om du blir uppsagd under en rekonstruktion är det viktigt att du agerar snabbt för att säkra din rätt till lönegaranti. Se till att du anmäler dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen och att du har koll på dina rättigheter under uppsägningstiden. Lönegarantin skyddar dig till viss del, men tänk på att det finns ett maxtak för hur mycket du kan få ut. Eventuella skulder över detta tak kan skrivas ner genom ett ackord, vilket innebär att du kanske inte får ut hela summan.

Läs mer om hur vi jobbar med företagsrekonstruktion och konkurs, du är också välkommen att kontakta oss!

Rekonstruktionsgruppens kontor

Behöver du hjälp med företagsrekonstruktion?

Svar inom 1h (måndag-fredag)