Vad är F-skatt?
F-skatt är en förkortning av företagsskatt och innebär att en juridisk person, eller enskild firma, har rätt att betala sin skatt och sina sociala avgifter när ett arbete har utförts åt någon mot skattepliktig ersättning. Företag med F-skatt är således ansvariga för att redovisa sina intäkter och kostnader gentemot Skatteverket i enlighet med god redovisningssed. F-skatten används för att förenkla skattehanteringen för egenföretagare och småföretagare.
Kan man driva enskild firma utan F-skatt?
F-skatt är en skatteform som används för att egenföretagare och näringsidkare själva ska kunna redovisa och betala sina skatter och sociala avgifter till Skatteverket. För att få F-skatt måste du ansöka hos Skatteverket, exempelvis genom verksamt eller Bolagsverket, och när ansökan har godkänts blir du således ansvarig för att redovisa och betala skatter, inklusive moms och eventuella arbetsgivaravgifter.
Registreringen för F-skatt medför ett särskilt skattekonto hos Skatteverket som du får tillgång till vid inloggning i myndighetens e-tjänst. Till skattekontot betalas skatter regelbundet, vanligtvis varje månad eller kvartal, beroende på hur mycket skatt du beräknas behöva betala. Det är viktigt att följa skatteregler för att säkerställa att du uppfyller dina skatteförpliktelser på ett korrekt sätt. Här ska noteras att det en enskild firma även kan betala moms mm en gång per år i samband med deklarationen. I sådant fall är det av vikt att influtna medel i bolaget separeras från de privata och att löpande bokföring sker.
Ska du starta en enskild näringsverksamhet vid sidan om din anställning eller tror du att du kommer att ha en anställning under tiden du bedriver enskild näringsverksamhet, ska du ansöka om att bli godkänd för FA-skatt.
Vad är det för skillnad på F-skatt och FA-skatt?
Att vara godkänd för FA-skatt innebär att du är godkänd för att såväl bedriva näringsverksamhet som att uppbära inkomst i egenskap av anställning samtidigt.
A-skatt innebär att arbetsgivare drar av preliminärskatt direkt från sina anställdas löner och betalar in till Skatteverket emedan F-skatt betalas in av egenföretagaren – som själv är ansvarig för att skatter och avgifter betalas.
Skillnaden mellan de två ligger alltså i hur skatten hanteras och fördelas samt vem som är ansvarig för att betala in den.
Vad är F-skattsedel?
F-skattsedel är ett dokument från Skatteverket som utfärdas vid registrering för F-skatt. Om sådant dokument utfärdas behöver inte heller en arbetsgivare dra skatt eller betala sociala avgifter för ditt arbete då detta är ditt ansvar. Ansökan om F-/FA-skattsedel görs vanligen i samband med registreringen av en enskild firma.
Vad innebär det att ett företag inte har F-skatt?
Att inte inneha en F-skattsedel som egenföretagare innebär antingen att en ansökan om registrering inte har genomförts, att ansökan inte har godkänts eller att den gått förlorad. Konsekvenserna av att inte ha en F-skattsedel är bland annat:
- Att andra företag kan vara skyldiga att göra skatteavdrag från betalningar till ditt företag
- Att andra företag kan komma att prioritera att arbeta främst med företag som har en F-skattsedel
- Att egenföretagaren inte har tillgång till de fördelar som kommer med att inneha en F-skattsedel, så som enklare hantering av moms och skattebetalningar
Att förlora sin F-skattsedel
Om du inte deklarerar eller betalar skatter och avgifter i tid, så kan du förlora din F-skattsedel. Det innebär svårigheter i företagandet, eftersom en framtida ansökan kan komma att bli belastad. Se till att hålla koll på bolagets redovisning och betalning av skatter!
Skulle godkännandet för F-skatt bli återkallat kan detta innebära att du och din näringsverksamhet inte får fler uppdrag efter återkallningen, då innehav av en F-skattsedel kan vara en förutsättning för ingåendet av avtal med samarbetspartners och kunder. Utan godkännande av F-skatt är det andra villkor som gäller för företaget vad gäller beskattning. Blir du av med ditt godkännande måste du även lämna in en ny preliminär inkomstdeklaration, vilket innebär ett tidskrävande arbete för dig som företagare.
Behöver du hjälp eller rådgivning kring företagande och vilka lagar och regler som gäller? Tveka inte att boka in ett förutsättningslöst möte med någon av våra experter, så guidar vi dig till nästa steg för din verksamhet!