Vad händer om ett företag är sent med skatten?
Att vara sen med skattebetalningen är något som många företag kan råka ut för vid något tillfälle. Det kan bero på allt från sena kundbetalningar till att en uppdragsgivare har…
Skatteanstånd är en tidsfrist som innebär att betalning av skatt skjuts upp till senare datum, vanligtvis på grund av tillfällig ekonomisk svårighet eller andra omständigheter.
Under coronapandemin införlivade riksdagen flera stödpaket som hjälpte de svenska företagen att ta sig igenom en tuff tid. Mot bakgrund av den skenande inflationen, elpriskrisen och ett världsläge med krig i närområdet har riksdagen röstat igenom lagförändringar som innebär fortsatta stöd till landets företagare. Syftet är att ge de svenska företagarna större möjligheter att ta sig igenom en tillfällig, svår period med likviditetsbrist.
Redan under ”bankkrisen” 2009 införlivades en möjlighet att ansöka om tillfälliga anstånd med inbetalning av skatt och skatteavgifter. Under coronapandemin gavs företagarna samma möjlighet och från och med februari 2023 har företag haft möjlighet att söka tillfälligt betalningsanstånd för fler perioder.
Företag som är i behov av att stärka likviditeten kan ansöka om tillfälligt anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms. Anstånd kan medges för upp till tolv perioder. Betalningen kan skjutas upp i ett år från beslutsdatumet, men som längst till och med september 2023 eller januari 2024 beroende på vilken momsperiod företag redovisar i. I samband med att anståndet upphör finns det möjlighet att ansöka om förlängning av anståndet i ytterligare ett år, men som längst till och med september 2024 eller januari 2025.
När ett företag har haft anstånd i upp till två år, kan företaget ansöka om en avbetalningsplan förenad med förlängning av anståndet. Avbetalningsplanen kan löpa i upp till 3 år, vilket innebär att skatterna ska vara slutbetalda senast 2028.
På anståndsbeloppet tillkommer en låg kostnadsränta. Fram till den 1 november 2022 var kostnadsräntan 1,25 procent. Mellan den 1 november 2022 och 1 februari 2023 var kostnadsräntan 2,5 procent, mellan den 1 februari 2023 och 1 augusti 2023 var den 3,75 procent, och sedan den 1 augusti 2023 är kostnadsräntan 5 procent. Efter sex månader tillkommer en anståndsavgift på 0,1 procent av anståndsbeloppet. Den tas ut varje kalendermånad från och med den sjunde månaden till och med den månad då anståndsbeloppet betalas tillbaka.
Företag som får anstånd för en period som de redan har betalt in, kan få tillbaka ett utbetalbart överskott till företagets skattekonto. Överskottet kan sedan utbetalas till företagets bankkonto, om verksamheten behöver likvid. Företaget kan också lämna överskottet på skattekontot och beloppet kommer i så fall att täcka kommande skatteinbetalningar. Har företaget obetalda skatter och skatteavgifter eller eventuella skatteskulder kommer den retroaktivt utbetalda skatten i första hand att täcka detta.
Behöver du hjälp eller har frågor om tillfälliga anstånd med skatteinbetalningar är du varmt välkommen att höra av dig. Vi på RekonstruktionsGruppen assisterar er gärna och erbjuder råd och stöd genom hela ansökningsprocessen.
Att vara sen med skattebetalningen är något som många företag kan råka ut för vid något tillfälle. Det kan bero på allt från sena kundbetalningar till att en uppdragsgivare har…
Många företag hamnade i ekonomiska svårigheter under pandemin och sökte därför tillfälligt skatteanstånd för att lindra kortsiktiga betalningsproblem. Nu, när dessa anståndsperioder löper ut, möter företagen utmaningar när det kommer…
WHO har förklarat pandemin som över, något som dessvärre inte gäller för svenska företag.
Företag som drabbats ekonomiskt av den s.k. coronapandemin, höga el- och drivmedelspriser, den rådande konjunkturen eller av annat skäl har behov av likviditetsstöd kan ansöka om tillfälliga anstånd med skatteinbetalningar.
Skatteanstånd pga Covid-19 I kölvattnet av pandemin står företagare inför en ny utmaning: att betala tillbaka skatteanstånden. Tillfälliga skatteanstånd Det rör sig alltså om de tillfälliga skatteanstånden som infördes under…