Du är här:

Ordnad konkurs – möjlighet till nystart

Günther Mårder, vd för Företagarna, spår som så många andra att antalet konkurser kommer att öka mycket de kommande månaderna. Det säger han i en intervju i Dagens Industri.

I artikeln står det:

”Flera företagare har under hösten pratat ut i media om sina konkurser. Bland annat bagare, vars verksamheter dukat under av höga elkostnader. Men att det skulle ha blivit mindre laddat att tala öppet om sina misslyckanden, köper inte Günther Mårder. I synnerhet inte om det är Skatteverket som försatt verksamheten i konkurs.

– Har man inte följt sina förpliktelser väntar förödande konsekvenser, där du som individ tar över det solidariska ansvaret för bolagets skulder. Där pratar vi stort stigma och personliga tragedier, säger han”.

Han nämner dock att ordnade konkurser inte är lika känsligt att prata om. En ordnad konkurs kan beskrivas som att man avvecklar företaget i god tid innan det går så långt att man blir personligt betalningsansvarig. Man sätter alltså företaget i konkurs men på ett planerat och ordnat sätt som gör att man inte riskerar privatekonomin på samma sätt som om man stuckit huvudet i sanden och låtit det rulla på till katastrofen är ett faktum.

I intervjun nämner Günter att en konkurs till och med kan vändas till en positiv nystart:

”Så länge du inte beläggs med näringsförbud eller drabbas av utmätning privat finns alla möjligheter att starta om. Med en konkurs i bagaget kan du dessutom vara bättre rustad att balansera risker och möjligheter”, säger Günther till tidningen.

Agerar man i tid kan det till och med finnas chans att rädda företaget helt från konkurs, till exempel genom företagsrekonstruktion.

Läs hela artikeln i Dagens Industri.

Funderar du på om rekonstruktion är något för ditt företag?

Tveka inte att ställa dina frågor till oss.

Svar inom 1h (måndag-fredag)