Du är här:

Likvidation

Vad är en likvidation?

Likvidation innebär att ett företag avvecklas genom att tillgångarna säljs, skulder betalas och eventuellt överskott fördelas mellan bolagets ägare. En likvidation påkallas av bolagsstämman när verksamheten beslutas att upphöra när andra realistiska alternativ inte längre finns. Det kan även vara fråga om att rädda bolaget från ekonomisk kris i framtiden då bolagets livskraft försvunnit.

Likvidation är en åtgärd som vidtas i ett skede där företaget oftast mår bra, eftersom, så att säga, det är ett ”bra läge” att lägga ned verksamheten innan det är för sent. Likvidation kan påkallas frivilligt men kan genom beslut av allmän domstol eller Bolagsverket även ske tvångsmässigt genom tvångslikvidation.

Hur avvecklas ett aktiebolag?

Här följer fyra sätt som avveckling kan ske på:

  • Likvidation
  • Konkurs
  • Försäljning av aktier
  • Fusion

Hur en likvidation går till

För att genomföra en likvidation behöver beslut fattas genom röstning på bolagsstämma. När styrelsen fattat beslut om likvidation skickas ansökan om likvidation till Bolagsverket. Bolagsverket utser därefter en likvidator, enligt förslag eller på egen hand, som ersätter bolagets styrelse och VD. Likvidatorn utarbetar en likvidationsplan innehållandes strategi över försäljning av tillgångar för att täcka eventuella skulder, hur eventuella överskott ska fördelas till aktieägarna och när i tiden likvidationen kan avslutas. Likvidatorn agerar kontaktperson och rapporterar till Bolagsverket. När likvidationen är avslutad upphör bolaget att vara en juridisk person.

Kallelse på okända borgenärer

I förberedelsen för bolagets avveckling ska likvidatorn kontakta borgenärer samt ansöka om kallelse på bolagets okända borgenärer. Bolagsverket utfärdar sådan kallelse som utannonseras i Post- och Inrikes tidningar och kallelsetiden är sex månader.

Likvidationen avslutas

När bolagets skulder har betalats och kallelsetiden på okända borgenärer löpt ut kan bolagets tillgångar skiftas till aktieägarna. Likvidatorn lämnar en slutredovisning till bolagstämman och bolaget är därmed upplöst.

Likvidation är en åtgärd som vidtas i ett skede där företaget oftast mår bra, eftersom, så att säga, det är ett ”bra läge” att lägga ned verksamheten innan det är för sent. Likvidation kan påkallas frivilligt men kan genom beslut av allmän domstol eller Bolagsverket även ske tvångsmässigt genom tvångslikvidation.

Vad gör en likvidator?

När företaget ska likvideras behövs en likvidator. Likvidatorn ska vara oberoende varför denne utses av Bolagsverket eller allmän domstol. Har företaget frivilligt gått i likvidation kan de föreslå en lämplig likvidator. Likvidatorn agerar som företagets nya ställföreträdare och ersätter styrelse och VD.

Tvångslikvidation

Ett aktiebolag kan tvingas gå i likvidation om de inte uppfyller alla krav som ställs på aktiebolag, detta kallas tvångslikvidation. Det är Bolagsverket eller allmän domstol som beslutar om ett bolag tvångsvis ska träda i likvidation. Tvångslikvidation kan bland annat genomföras om det förekommer kapitalbrist i bolaget, om årsredovisningen inte lämnats in i tid eller om det saknas behörig styrelse eller revisor.

Frivillig likvidation

En likvidation kan vara frivillig, vilket innebär att bolagstämman beslutar att aktiebolaget ska likvideras. Skälen kan vara att vinsten inte varit tillräcklig eller att det inte finns någon som vill driva verksamheten vidare. Det kan även handla om framtida prognos med hänsyn till rådande konjunkturförändringar.

Ta hjälp av en behörig likvidator

Likvidatorns roll är avgörande för att säkerställa en strukturerad avslutning av företagets verksamhet. Likvidatorn ersätter styrelsens och ägarnas ansvar och hanterar försäljning av tillgångar, kommunicerar med fordringsägare, utarbetar en likvidationsplan, upprättar bokslutsrapporter, följer lagstiftning och rättsliga förfaranden samt rapporterar till relevanta myndigheter så som Bolagsverket.

Behöver du hjälp eller har frågor om likvidation är du välkommen att höra av dig. Vi på RekonstruktionsGruppen har behöriga likvidatorer och vi hjälper dig gärna genom processen.

Likvidation hos rekonstruktionsgruppen

Frågor om likvidation?

Svar inom 1h (måndag-fredag)

Relaterade artiklar