Du är här:

Hur påverkas anställda av en företagsrekonstruktion?

Har din arbetsgivare påbörjat en företagsrekonstruktion? I detta blogginlägg förklarar vi vad rekonstruktionen innebär för dig som anställd och vilka rättigheter du har under processen.

Vad är en företagsrekonstruktion?

När ett företag drabbas av tillfälliga betalningssvårigheter kan det ansöka om rekonstruktion för att lösa sina ekonomiska problem och undvika konkurs. Genom att ansöka om rekonstruktion visar företagsledningen ansvarstagande och en vilja att rädda verksamheten och arbetstillfällena.

För att rekonstruktionen ska lyckas är det ofta viktigt att de anställda samarbetar med företagsledningen och arbetar mot samma mål. Samtidigt är det ledningens ansvar att kommunicera tydligt och skapa trygghet kring vad som förväntas av de anställda och vad rekonstruktionen innebär för deras fortsatta anställning.

Lönegaranti – Vad innebär det?

Under rekonstruktionen tar staten över ansvaret för att betala ut löner genom den statliga lönegarantin. Syftet med lönegarantin är att säkerställa att de anställda får sina löner trots att företagets ekonomi är ansträngd. Rekonstruktören beslutar om lönegaranti baserat på underlag från företaget, och lönen betalas därefter ut av länsstyrelsen. Om en anställd anser att lönegarantibeslutet är felaktigt, har denne rätt att överklaga.

Lönegarantin täcker lön som tjänats in upp till tre månader före rekonstruktionen samt under den första månaden av rekonstruktionen. I praktiken innebär detta att lönegaranti ofta endast utgår för den första månaden efter att företaget trätt in i rekonstruktion. När lönegarantiperioden är över, återgår ansvaret för löneutbetalning till företaget.

Lönegarantin omfattar inte bara grundlönen, utan även provision, bonus och semesterersättning. Det finns dock ett tak för hur mycket som kan betalas ut, vilket innebär att anställda med hög lön eller lång uppsägningstid inte alltid får full ersättning. Maxbeloppet som kan betalas ut via lönegarantin är fyra prisbasbelopp per anställd.

Uppsägningar vid rekonstruktion

En företagsrekonstruktion kan innebära omstruktureringar, och i vissa fall uppsägningar. Som anställd har du samma rättigheter under rekonstruktionen som du hade tidigare, och arbetsgivaren måste följa de vanliga reglerna för uppsägningar, exempelvis vid arbetsbrist. Om du sägs upp kan din uppsägningslön täckas av lönegarantin om du arbetsbefrias och anmäler dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.

Lönegarantin kan täcka uppsägningstiden enligt lagen om anställningsskydd (LAS). Om du har en längre uppsägningstid enligt kollektivavtal eller ett särskilt avtal med arbetsgivaren, måste företaget hantera denna del i enlighet med reglerna som gäller under rekonstruktionen.

Vad händer om företaget går i konkurs?

Om rekonstruktionen misslyckas och företaget försätts i konkurs, har du som anställd fortfarande rätt till lönegaranti. Det är dock viktigt att notera att lönegarantin för rekonstruktionen och konkursen har separata maxbelopp.

Sammanfattning

Som anställd behåller du många av dina rättigheter under en företagsrekonstruktion, och statlig lönegaranti finns för att skydda dig om företaget inte kan betala din lön. Om uppsägningar blir nödvändiga kan lönegarantin även täcka uppsägningslönen under en viss tid. Vid en eventuell konkurs har du fortsatt rätt till lönegaranti, vilket ger ett extra skydd i osäkra tider.

Behöver du hjälp med rekonstruktion?

Svar inom 1h (måndag-fredag)