Ett borgenärssammanträde är ett möte i tingsrätten under en företagsrekonstruktion. Under mötet diskuteras om det finns förutsättningar för att fortsätta rekonstruktionen, som vanligtvis inleddes genom en ansökan från företaget tre veckor tidigare. Du som fordringsägare har rätt att delta vid sammanträdet, men det är inget krav.
Om företaget som genomgår rekonstruktionen har en skuld till dig, får du vanligtvis en underrättelse om sammanträdet från rekonstruktören. Du förlorar inte rätten till betalning för din fordran om du väljer att inte närvara. Däremot ger din närvaro en möjlighet att få mer information om hur rekonstruktionen fortlöper, lyssna på vad andra fordringsägare har att säga och framföra din åsikt till tingsrätten. Om du inte har möjlighet att delta, kan du alltid kontakta rekonstruktören med frågor eller synpunkter.
På borgenärssammanträdet deltar en domare och en protokollförare från tingsrätten, representanter från företaget och rekonstruktören. Ibland tar företaget med sig ombud, anställda eller konsulter. Du som fordringsägare kan delta själv eller skicka ett ombud – glöm inte att ombudet måste ha en fullmakt från dig. Det som sker i tingsrätten är i regel offentligt, så det kan förekomma att åhörare är på plats, även om det inte är vanligt.
Inom tre veckor från det datum tingsrätten beviljat ett bolags företagsrekonstruktion ska ett borgenärssammanträde äga rum. Det sker i tingsrätten och då prövas rekontruktionens syfte och om man genom processen kan förväntas uppnå ett lyckat resultat.
Bolagets samtliga fordringsägare bjuds skriftligen in att närvara vid borgenärssammanträdet. I rekonstruktörens underrättelse till borgenärerna beskrivs hur planen för rekonstruktionen ser ut och vilka åtgärdar man planerar att vidta under processens gång.
När sammanträdet, som vanligtvis är offentligt, hålls finns rekonstruktören, ställföreträdare för bolaget samt de fordringsägare som väljer att närvara på plats. RekonstruktionsGruppen biträder bolaget som ombud under sammanträdet. Dessutom brukar representanter för bolagets bank och Skatteverket närvara. Det är viktigt att samtliga parter, framför allt rekonstruktören och ställföreträdare för bolaget, är väl förberedda och kan svara på de frågor som ställs för att skapa förtroende för att rekonstruktionen kommer att lyckas. Utifrån vad som framkommit under borgenärssammanträdet bedömer sedan tingsrätten om det finns förutsättningar att uppnå syftet med rekonstruktionen och meddelar därefter beslut om rekonstruktionens fortsättning.
Såhär brukar ett borgenärssammanträde gå till:
- Domaren inleder sammanträdet med att höra vilka som är närvarande i tingsrätten. Ibland är också olika personer med på telefon eller videolänk. Det ska man i så fall ha anmält i förväg till domstolen.
- Rekonstruktören får ordet och får berätta om bakgrunden till rekonstruktionen och om rekonstruktionsplanen.
- Representanterna från företaget som rekonstrueras får vanligtvis frågan om de vill tillägga något.
- Fordringsägarna får, i tur och ordning, möjlighet att ställa frågor till rekonstruktören eller till företaget.
- Rekonstruktören, fordringsägarna och företaget får berätta om de tycker att rekonstruktionen ska fortsätta.
- Det är ingen formell omröstning, utan det är tingsrätten som bedömer om företagsrekonstruktionen verkar ha förutsättningar att lyckas, baserat på bl.a. vad de som är närvarande i tingsrätten tycker.
- Tingsrätten fattar sitt beslut om rekonstruktionen ska fortsätta baserat på vad som har sagts under borgenärssammanträdet och på eventuella annan information som har kommit fram. Beslutet kan meddelas direkt som en del av sammanträdet, eller ”sättas ut på beslut”. Att sätta ut något på beslut betyder att tingsrätten avslutar sammanträdet och väntar en kortare tid, vanligtvis upp till en vecka, med att meddela sitt beslut.
- Efter sammanträdet sammanställer tingsrätten protokollet. Det brukar inte skickas ut till de som närvarade automatiskt men finns att beställa hos tingsrätten inom någon vecka från att sammanträdet ägt rum.