Under en rekonstruktion är du som ställföreträdare för bolaget fortsatt firmatecknare och fortsatt ansvarig för att bolagets bokföring sköts korrekt. Det som skiljer sig från hur bokföringen vanligtvis sköts är att bland annat löneutbetalningar och leverantörsbetalningar hanteras annorlunda.
Hur leverantörsbetalningar görs påverkas i hög grad eftersom det under pågående rekonstruktion råder betalningsförbud för allt som levererats men inte betalats innan rekonstruktionen beviljades av tingsrätten. Det är leveransdatum och inte fakturadatum som avgör.
Är lönegaranti beviljad är det Länsstyrelsen som betalar ut lönerna samt betalar bolagets arbetsgivaravgifter. Lönekostnaderna bokförs som korta skulder eftersom dessa ska betalas tillbaka men ska inte redovisas på individnivå. Arbetsgivaravgifterna behöver inte betalas tillbaka och bolaget ska därför inte deklarera arbetsgivaravgifterna på lönegarantin.
Om och när ett offentligt ackord beslutats av tingsrätten och vunnit laga kraft, eller om ett underhandsackord accepterats av alla borgenärer, ska ackordsvinsten bokföras. För att bokföra detta korrekt rekommenderar vi att man rådgör med sin revisor.
Vad ska bokföringsansvariga göra när kunden är i rekonstruktion?
Under en företagsrekonstruktion fungerar företagets bokföring till stor del som vanligt. Företagets ställföreträdare behåller sin firmateckningsrätt och har fortsatt ansvar för bokföringen. Som bokföringsansvarig spelar du en avgörande roll i rekonstruktionsprocessen, då du sitter på viktig information om företagets ekonomiska status.
Trots att mycket är som vanligt, uppstår nya moment som kan vara ovana för många som hanterar bokföring. De vanligaste frågorna rör hantering av leverantörsbetalningar, lönegaranti och bokföring av ackordsvinst.
Hantering av leverantörsbetalningar
Under rekonstruktionen gäller ett betalningsförbud för allt som levererats till företaget före tingsrättens beslut om rekonstruktion, men som ännu inte betalats. Det är leveransdatumet som avgör vad som ska betalas, inte fakturadatumet. I vissa fall måste fakturor delas upp, som när de täcker leveranser både före och efter ansökan om rekonstruktion. Ett vanligt exempel är lokalhyra, där fakturan proportioneras och endast den del som avser tiden efter ansökan får betalas.
Bokföring och deklaration av lönegaranti
Lönegarantin bokförs baserat på beslutsunderlaget och vanligtvis på ett tidigare oanvänt konto för personalkostnader, med motkontering på ett skuldkonto för kortfristiga skulder. Enligt Skatteförfarandelagen är det den som betalar ut lönen som ansvarar för arbetsgivaravgifterna, vilket i detta fall är Länsstyrelsen. Företaget ska inte deklarera arbetsgivaravgifter för lönegarantin och lönerna ska inte heller redovisas på företagets individuppgifter.
Bokföring av ackordsvinst
När tingsrättens beslut om ett offentligt ackord vunnit laga kraft, eller när ett underhandsackord accepterats av samtliga borgenärer, kan ackordsvinsten bokföras. Detta bör ske i samråd med företagets revisor om en sådan finns. Ackordsvinsten påverkar inte momsredovisningen och är i de flesta fall skattefri, men den ska kvittas mot eventuella underskott från tidigare år om sådana finns.